sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Pääsiäismatkan valmisteluja

Vuoden 2014 syksyllä katselin keittöpöydän ääressä karttoja, ja pohdin että mihin seuraavat reissuni suuntautuisivat pidemmän "Koala-matkan" jälkeen. Katseeni osui Valko-Venäjään, joka on vain puolentoista tunnin lentomatkan päässä.  Bingo! Tuonne on päästävä.



Pari viikkoa myöhemmin Belavia olikin julkaissut vuoden 2015 lentoaikataulut ja hinnat. Muutaman klikkauksen jälkeen varattuna olikin Helsinki-Minsk-Helsinki lentoliput pääsiäiseksi vuodelle 2015 - hinta 150€ meno-paluu (suorat lennot) ihka-aidolla valkovenäläisellä yhtiöllä (mutta vanhalla länsimaisella kalustolla, CRJ100/200...)!!.  Varasin lennot vaikka tiesin että viisumin hakemisen kanssa voi tulla haasteita, varsinkin kun kyseessä on omatoimimatka, eikä ole mikään ryhmämatka.

Marraskuussa 2014 varasin hotellin Minskin keskusta suoraan hotellin (Hotel Manastyrski) kautta, jolloin sain myös postitse viralliset varaustositteet kyrillisillä kirjaimilla ja hienoilla leimoilla, jota tarvitaan viisumin hakua varten (booking.com yms varaustosite ei käy..).  Lisäksi viisumia varten tarvitaan vakuutusyhtiöstä englanninkielinen todistus matkavakuutuksen voimassaolosta ja korvaussummista - vakuutuskortti ei riitä. Tämän jälkeen täyttelin itse viisumianomuksen, jossa kyseltiin tarkkaan kaikkea mahdollista, mm. matkan tarkoitusta ("kulttuuri- ja ystävyysmatka" - niinkuin aina..), matkaohjelmaa ("kirkkoihin ja neuvostoarkkitehtuurin tutustuminen" - tottakai!), aikataluja, sukulaissuhteita yms yms. Nämä paperit sekä valokuvan kanssa vierailin heti maaliskuun alussa Valko-Venäjän Helsingin suurlähetystössä. Palvelu on asiallisen jähmeää ja hymytöntä - normi-meininki! Viikon päästä sain takaisin passin, jossa on nyt viisumi Valko-Venäjälle. Jees!

Tammikuussa 2015 olin netissä alustavasti sopinut erään paikallisen minskiläisen "oppaan" kanssa matkan Mirin linnaan ja Nesvizhiin noin 100km päähän Minskistä - erittäin sopuisaan hintaan. Samalla sovittiin lentokenttäkuljetukset. Mielestäni on parempi käyttää yksityishenkilöitä, kuin isompia matkatoimistoja/matkanjärjestäjiä, mikäli haluaa säästää rahaa ja vierailla jossain hieman kauempaa ilman että alkaa itse autoa vuokraamaan.

Matkan valmistelu Valko-Venäjälle vaati hieman enemmän työtä, mutta kun asiaan perehtyy niin ei se niin vaikeaa ollutkaan, ja viisumi saatiin passiin. Vielä pari viikkoa ja sitten Reissu-Jani suuntaa entiseen Valko-Venäjä sosialistiseen neuvostotasavaltaan - nykyiseen Valko-Venäjään borssipatojen ja perunalettujen ääreen! Unohtamatta neuvostoarkkitehtuuria - siinä on jotain "mystistä"...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti