torstai 16. kesäkuuta 2016

Paluu Yerevaniin

Tänään ajettu takasin Yerevaniin Yeghegnadzorista. Valtatie M2 ei ollut tasaisimmista päistä, jotenka pomppuja riitti ihan tarpeeksi autossa jonka iskarit ovat jo aika kuoleentuneet. Ajoin myös Azerbaijanin eklaavin (Azerbaijanin alue Armenian sisällä) läpi, mutta vain muutama sotilas oli vartioimassa "rajaa" koska käytännössä tuota aluetta hallitsee Armenia. Eräässä kohtaa tietä oli todella pitkän matkaa korkea "meluaita" eli noin 4 metriä korkea hiekka/soramuuri. Kartasta selvisi että Azerbaijanin raja oli vain kilometrin päässä, ja tämä este on tarkoitettu pysäyttämään / estämään sala-ampujien luodit ennenkuin ne osuvat tiellä kulkevaan liikenteeseen.



Iltapäivästä palautin auton Yerevaniin ja tällöin taivas repisi täysin - todella iso ukkosrintama vyöryi kaupungin yli ja hetkessä tiet olivat täynnä vettä. Onneksi ei täytynyt enää ajaa tuossa sateessa, koska muuten kuoppien havainnointi olisi ollut vieläkin vaikeampaa.



Armenia osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi maaksi - vuoristoa on paljon ja Yerevan on erittäin kompakti kaupunki. Ihmisetkin näyttivät joskus hymyä,vaikka muuten ovatkin aika tuimailmeisiä niin kuin väki Kaukasuksen alueella. Hintataso on kolmannes Suomeen verrattuna, mm. E95 maksoi 0.7€ litra, 0.5l tuoppi Kilikan tai Kotayk olutta noin 1€ ja illallinen kahdelle 15-22€. Hotellien hinnoissa on enemmän vaihtelua - itse maksoin keskimäärin 48€/yö sis aamiaisen kahdelle. Omatoimisestikin pärjää aivan hyvin, mutta auton vuokraamista kannattaa harkita - tiet ovat välillä erittäin huonossa kunnossa ja liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti mihin Suomessa on tottunut. 



Seuraavaksi suuntaan kahdeksi viikoksi Kuubaan, mutta en suoraan vaan reittiä Yerevsn-Kiova-Helsinki-Pariisi-Havanna.  Helsingissä parin päivän huoltotauko. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti