Varusteet

Tällä sivulle rakennetaan ReissuJanin varustelista - eli ns. luottokamat, joilla pärjää eri matkoilla.

Vuosien varrella on tullut kokemusta monilla eri reissuilla että mitä tavaroita sitä todellisuudessa tarvitsee eri matkoilla - olivat ne sitten kaupunki tai vuoristoreissuja. Pääperiate on "less-is-more", eli vähemmän on enemmän, jolla tarkoitan sitä että mukaan otetaan mahdollisimman optimaaliset varusteet eikä mitään oteta "varmuuden vuoksi". Yksi poikkeus on olemassa - pitkät vaellusreissut tms, koska niissä pitää hieman enemmän pohtia varusteita (esim. EA-varusteet välttämättömyys ja vararuokaa pitää olla mukana!).

Laukut

Yleistä

Oli laukku mikä tahansa, tavarat pakkaan laukkuun erillisiin pieniin vetoketjulla suljettaviin pusseihin - mm. LL Beanin tai Ikean eri värisiin pakkauspusseihin. Väristä tunnistaa mitä missäkin pussissa on - esim. alusvaatteet, paidat, kengät, elektroniikka, hygienia, EA-tarvikkeet jne. Käytössäni myös vedenpitäviä kanoottipusseja, joita tarpeen vaatiessa käytetään.

Alle viiden päivän kaupunkimatkat

Näille matkoille riittää käsimatkatavarat, jotka nykyisin pakkaan PacSafen Camsafe V25 "kamerareppuun", josta poistamalla tarvittavat kameroiden linssien etc suojat, saa erittäin tilava ja käytännöllisen repun. Tässä repussa on myös erittäin hyvä "varkaudenesto" järjestelmät. Reppu on oikeastaan aika ruman näköinen, mutta tämänkin näen vain yhtenä osana varkaudenestoa.

Aiemmin käytin näillä pienemmillä matkoilla Samsoniten kovamuovisia lentolaukkuja (valitettavasti..) - joissa tavarat kyllä pysyvät järjestyksessä, mutta lentolaukun paino huomattavasti suurempi kuin repun sekä sen kanssa liikkuminen on hieman hankalampaa kuin reppu selässä kulku.

Näiden lisäksi kannan matkoilla mukana Gollan pientä ja kulahtanutta (armeijan vihreä) olka/kameralaukkua, johon saa hyvin pakattua päivän aikana tarvittavat tarvikkeet, kuten kamera, aurinkolasit, opaskirja, iPad air, vesipullo.

Viikon tai kahden kaupunkimatkat

Mikäli matka suuntautuu täysin urbanisoituun alueeseen ("kaupunkimatka") mukaan otetaan 60-70 litran keskikoon kovamuovinen Samsonite laukku, (Aeris Upright 64cm) jossa EI ole vetoketjuja sivuissa ja jossa on kaksi isoa kiinteää pyörää (ei neljää pientä pyörivää pyörää). Tämä laukku on osoittaunut hyväksi siitä syystä että se kestää myös lentokentillä saatavaa kyytiä sekä isot pyörät rullaavat hyvin hieman haastavassa asfalttiviidakossa. Lisäksi ilman vetoketjua oleva laukku sisältää näin yhden osan vähemmän jotka voi hajota tien päällä. Olen myös joskus hankkinut Aeris malliston isoimman laukun, mutta nykyisin sitä ei enää tule käytettyä - laukku on yleensä liian iso (no - kerran siellä tuotiin USAsta Toyota Supran jäähdytin Suomeen, joka juuri-ja-juuri mahtui matkalaukkuun).

Käsimatkatavarat kulkevat mukana PacSafen Camsafe V25:ssa.

Yli viikon pituiset matkat "outbackiin"

Näillä matkoilla olen käyttänyt ns. retkikuntakasseja - itselläni on kaksi erikokoista North Facen BaseCamp laukku, molemmat väriltään mustia ja koot ovat M (70 litraa) ja L (90 litraa). Näillä laukuilla alkaa olemaan ikää yli kymmenen vuotta, mutta nämä toimivat edelleen ja ovat erittäin kestäviä (veden pitävät ja isot vetoketjut). Laukkujen hyvä puoli on myös se, että ne saa näppärästi kannettua selässä vaikka niitä ei nyt ole suunniteltu mihinkään pitkiin vaellusreissuihin, mutta muutaman kilometrin niitä jatkaa kantaa selässään vaikka painoa olisi enemmänkin (jota on nyt syytä muutenkin välttää). Laukku on myös erittäin kevyt, ja sen saa tiivistettyä kiristyshihnoilla erittäin tiiviiksi paketiksi (vähentää rikkoutumista lentokentillä).
Olen myös ostanut pienemmän North Face BaseCamp S-mallin laukun, jonka tilavuus on 50 litraa. Tästä on nyt tulossa uusi suosikkini - ja olenkin tehnyt jo kaksi matkaa (viikon matka Armeniaan ja kahden viikon matka Kuubaan) täällä laukulla. Tämä laukkukoko on täysin optimoitu minun tarpeisiin. Tämä laukkutyyppi on suosikkini.

Retkikuntakassi (North Face BaseCamp M) - lähdössä matkalle - Suosikkilaukkuni

Olen käyttänyt BaseCamp laukkua myös joillakin kaupunkimatkoilla, mutta tällöin majoitukset ovat olleet B&B tai halvempia hotelleja. 5* hotellimatkalle tämmöinen laukku ei välttämättä sovi - niissä pitää sopeutua muiden Samsonite turistien joukkoon, ja mukana on tällöin perässä raahattava matkalaukku. Poikkeus tähänkin on - Kuala Lumpurissa majoituin kolme yötä 5* hotellissa, ja matkatavarat kulkivat tällä matkalla TNF BaseCamp laukuissa. En ihan sopinut hotellin business- asiakkaiden "joukkoon", mutta minua palveltiin todella ystävällisesti (niin kuin Aasiassa on tapana..), ja laukkuni toimitettiin henkilökunnan puolesta sviiittin, johon olin saanut upgraden kirjautumisen yhteydessä.. hymyllä saatu upgrade.

Muut

Edellä mainittujen laukkujen lisäksi löytyy vielä Deuterin 50 litran rinkkareppu (menee myös käsimatkatavarana - ainakin Icelandairilla) sekä muutama isompi rinkka pitkille vaelluksille - Modanin (harvinainen israelilainen merkki, jota tuskin enää löytää Suomen markkinoilta) Explorer 75l ja 90l rinkat. Näistä jälkimmäinen on myös Israelin armeijan erikoisjoukkojen käytössä, ja tämän kyllä huomaa koska rinkan kankaat ovat erittäin vahvoja, kantojärjestelmää saa säädettyä ilman että ottaa rinkkaa pois selästä sekä selän tuuletus on erittäin hyvä. Ainoa huono puoli tässä rinkassa on se, että on aika kapea (hyvä kyllä metsässä...) ja pakkaus tapahtuu ylhäältä eli siinä ei ole ns. erillistä vetoketjua rinkan alaosaan pääsyä varten. Toisaalta tämä puute pitää huolen siitä, että on yksi mahdollinen ongelmakohta vähemmän.

Kamerat ja tietokoneet:

Kamerani on peilitön järjestelmäkamera Olympus OM-D E-M10 Mark II 14-42 litteällä EZ-objektiivilla. Olen ostanut myös isomman teleobjektiivin (150mm), mutta tämä on ollut vähemmällä käytöllä. EZ objektiivin ansioista kamera on erittäin pieni ja mahtuu hyvin käsimatkatavaroihin. Aiemmin käytössä oli Olympuksen PEN PM-2 mini digijärjestelmäkamera.

Tietokoneet: Nykyisin matkalle otan mukaan Apple iPad2 laitteen, joka on keveydellään ja kestävyydellä erittäin hyvä välinen selata nettiä ja kirjoittaa tätäkin blogia. Aiemmin mukana oli Applen Macbook Air, joka on myös erittäin kevyt (n. 1.3kg) - mutta iPad on korvannut tämän.
Toki matkalla on myös mukana matkapuhelin, ja joihin kohteisiin olen ottanut pelkästään puhelimen - erityisesti jos netti-yhteydet ovat olleet rajoitettuja (mm. Kuubassa).

Kengät:

Parhaimmaksi kengiksi matkoilla ovat osoittautuneet kevyet vaellusjalkineet - mm. Lowan Strato IV  - nämä toimivat niin kaupungissa kuin maastossa. Väriksi olen valinnut mustan, jolloin niillä voi hyvin myös astella hieman hienompaan hotelliin tai ravintolaan. Käytössä on myös toiset Lowan Strada III mallin kengät. Nämä molemmat kengät ovat ilman Gore-Texiä, koska sitä ei tarvita silloin jos pääset majoittumaan sisätiloihin ja maastossa vietetään vain muutamia päiviä. Myös ilman ylimääräistä kuorta nämä kengät sopivat myös kuumiin olosuhteisiin. Mikäli matkalla ollaan rinkan kanssa, niin tällöin käytössä on Meidlin tai Asolon Gore-Tex tukevammat vaelluskengät.

Matkalla kuumiin kohteisiin (mm. Kaakkois-Aasia) käytössäni on myös Keenin Newport H2 vaellussandaalit. Näissä varpaat on hyvin suojattu ja neopreenisenä sopivat hyvin myös kosteampiin olosuhteisiin tai vaikka hätätilassa uintisandaaleiksi, jos tiedoissa on merisiilejä yms kuhiseva vesistö. Nämä sandaalit ovat mielestäni erittäin hyvät.

Vinkit varaudenestoon

Littyy varusteisiin - eli otetaan se heti tähän loppuun.

Vinkki 1: Matkalaukku, oli sitten minkälainen tahansa, tulee olla mahdollisimman huomiota herättämätön. Kirkkaat värit kiinnittävät aina huomioida. Sama pätee myös pukeutumiseen - tässäkin "less-is-more", eli sopeudu paikallisväestöön - esim. Moldovassa on ihan turha kulkea kirkkaan värisissä urheilutekstiileissä - parempi on pitää nahkatakkia päällä. Toisaalta Roomassa on parempi pukeutua pitkiin housuihin ja kauluspaitaan. Shortsit ja sukka-sandaalit vetävät turistihuijarit paikalle.  Sitten on tietysti maita, joissa ei voi välttyä näyttämältä turistilta -  kuten Intia.

Vinkki 2: Ennen kuin poistut lentoasemalta, poista kaikki matkalaukkujen tägit laukuista ennen kuin poistut matkatavara-alusta. Ei yhtään myöhemmin! Jos kuljet lentokentältä ulos laukuissa tägit, niin huudat ympäristöön "Olen turisti ja olen juuri tullut tänne! Ryöstä minut!". Toisaalta pieni selkäreppu mukana sopeudut paremmin joukkoon, kuin vetämällä isoa Samsonite matkalaukkua perässäsi.

Vinkki 3: Lompakko pois takataskusta. Toisaalta en kanna mukana mitään kaulapussia passeille tai rahavyötä mahan päällä -- ne näkyvät helposti ammattilaisten silmiin. En välttämättä ole käyttänyt myöskään majoituksien säilöjä - paras paikka pitää "ylimääräiset rahat" on laittaa ne kengän pohjallisen alle minigrip-pussiin. Monissa maissa kenkiä ja jalkoja pidetään saastaisina, ja mahdollisen ryöstön aikana tuskin alkavat jalkoja tutkimaan, jolleivat ole kenkiä varastamassa.

Vinkki 4: "Varkauslompakko" - pidän tätä mukana, ja siihen hieman paikallista valuuttaa, ja jotain vanhoja etukortteja (joilla ei ole mitään käyttöä enää).


Täältä löydät listan, joka oli käytössä kolmen kuukauden matkalla Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniaan: matkatavarat. Matkan jälkeen tuli todettua että oli hieman ylimääräistä tavaraa mukana, kuten kolmet shorsit (kahdet olisivat olleet riittävät), kulmahousut (en pitänyt kertaakaan) ja ylimääräiset kävelykengät - sandaalit ja "kaupunkivaelluskengät" olivat riittävät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti